Archived Pages from 20th Century!!
50 JAAR KOGELVLUGGE CAPRIOLEN Zoals we Franka vroeger verdacht weinig haar secretaresse-werk voor het museum uit zagen voeren, en we Pa Doorzon nauwelijks in z'n lampenwinkel zien staan, zo draaft LUCKY LUKE vrijwel nooit om een kudde koeien heen. Maar daar is hij dan ook een strip-cowboy voor. Al vijftig jaar. |
De witgehoede
en alom gerespecteerde koeienjongen Lucky Luke wordt in het Wilde Westen
gevreesd door iedere bandiet. Hij handhaaft er op avontuurlijke wijze de
wet, al rondreizend. Sympathiek uitgerust met een uitermate intelligent
paard, Jolly Jumper, stuit hij op alle western-cliché's die
er bestaan. Tekenaar Morris
bedacht Lucky Luke precies vijftig jaar geleden dan ook als parodie op
de cowboyverhalen en -films, die toen erg populair waren.
In 1946 verscheen het verhaal Arizona 1880 in de Robbedoes Almanak 1947. Vermomd als soepele, ronde, Amerikaanse tekenfilmfiguur startte Lucky Luke daarin zijn kogelvlugge capriolen. In sterke verhalen vol verwijzingen naar historische personen en waargebeurde gebeurtenissen. Vooral de verhalen die René Goscinny gedurende ruim twintig jaar voor Morris schreef zijn niet uit je hersens te branden. De eerste tien jaar schreef Morris zelf z'n verhalen, toen deed Goscinny dat twintig jaar lang, en nu zijn ook alweer twintig jaar telkens wisselende scenaristen voor Lucky Luke in de weer. Het allernieuwste verhaal Klondike is bijvoorbeeld geschreven door Yann, die van De Onnoembaren en Over Lijken, samen met Jean Léturgie, die nu al vijftien jaar voor Morris schrijft. Ze hebben er samen een verhaal van gemaakt met een hoge grapdichtheid en bovendien hebben ze Goscinny's tenderfoot van stal gehaald. Erg leuk! En ook Morris maakt het zich niet makkelijk. Leek hij de laatste jaren het kopieerapparaat beter te kennen dan zijn tekengerei, dit maal haalt hij weer als vanouds alles uit de kast. Je zou toch niet denken dat de beste man al 73 is? Hij is een knap tekenaar die in zijn zo kenmerkende dunne lijn met het grootste gemak een prettige western-wereld voor ons tovert. Trotseer de koude, en ga met Morris mee naar Alaska, naar Klondike, waar je vanzelf rode konen krijgt van de goudkoorts, die menig gelukzoeker ophitst!
|
Klik hier voor de bibliografie van Morris!
|
|
De KLONDIKE is geen wie, maar een wat. Een legendarisch wat zelfs. Precies honderd jaar geleden, in 1896, werd er namelijk goud ontdekt in de Klondike, een zijrivier van de Yukon. En die stroomt door Canada, aan de grens met Alaska. 30.000 goudzoekers stroomden toe, met dollartekens in hun ogen en Klondicitis onder de leden. Dat leverde niet alleen goud op, maar ook stof voor talloze verhalen. Zoals nu de nieuwe Lucky Luke.
|
De nieuwe immigranten die naar 't Wilde Westen kwamen werden door de mensen die er net woonden niet altijd even vriendelijk ontvangen. Zij noemden deze nieuwelingen tenderfoot, greenhorn of dude. Een van deze tenderfoots is WALDO BADMINGTON, in 1967 verzonnen door René Goscinny. De op en top Britse Waldo komt met zijn butler Jasper voor een geërfde ranch naar het Wilde Westen. Het wordt hem daar niet makkelijk gemaakt, maar hij slaat zich er met glans (en met Lucky Luke) doorheen. Aan het eind van het verhaal Tenderfoot neemt Jasper overigens ontslag om goud te gaan zoeken.
|
© illustraties Lucky Productions S.A. 1996